__gaTracker('send','pageview'); } else { console.log( "" ); (function() { /* https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/analyticsjs/ */ var noopfn = function() { return null; }; var noopnullfn = function() { return null; }; var Tracker = function() { return null; }; var p = Tracker.prototype; p.get = noopfn; p.set = noopfn; p.send = noopfn; var __gaTracker = function() { var len = arguments.length; if ( len === 0 ) { return; } var f = arguments[len-1]; if ( typeof f !== 'object' || f === null || typeof f.hitCallback !== 'function' ) { console.log( 'Not running function __gaTracker(' + arguments[0] + " ....) because you\'re not being tracked. "); return; } try { f.hitCallback(); } catch (ex) { } }; __gaTracker.create = function() { return new Tracker(); }; __gaTracker.getByName = noopnullfn; __gaTracker.getAll = function() { return []; }; __gaTracker.remove = noopfn; window['__gaTracker'] = __gaTracker; })(); }

Де і коли збирати гриби?

Якщо ти справжній грибник, то не дивися на грибний календар, а дивись на погоду, говорить народна мудрість. Отже, коли шукати і збирати гриби? Напевно, тоді, коли вони є. Гриби ростуть протягом року нерівномірно. Бувають періоди, коли їх більше, коли вони зникають зовсім. Зазвичай кажуть, що гриби ростуть шарами.

Перший шар в з’являється на початку третьої декади червня і буває нетривалим: сім-десять днів. Це і зрозуміло. До цього часу в грунті запасів вологи з весни достатньо, але тепла ще мало. Умов для хорошого стійкого плодоношення ще немає, і, тим не менш, з’являться такі гриби, як підберезники, сироїжки, опеньки літні, опеньки лугові, лисички, печериці. Іноді «проскочить» і білий. З’являються також і отруйні гриби, тому слід бути уважним.

Другий шар — в середині липня. Цього місяця умови для росту грибів більш сприятливі: земля вже достатньо прогрілася, частіше випадають дощі. Тривалість другого шару близько двох тижнів і більше. В цей час підуть вже в масовій кількості білі гриби, підберезники, підосичники, печериці, лисички та інші.

Третій шар захоплює другу половину серпня і першу декаду вересня. Це найкраща грибна пора. Завдяки тривалим тихим дощам вологість в грунті стійко підвищується, а температура повітря починає знижуватися. Під час третього шару гриби ростуть дружно, цілими сім’ями. Три шари появи грибів — це, як правило. Окремі види можуть йти двома, п’ятьма і быльше шарами, як це відбувається з лисичками, особливо в Західній частинні України, на Поліссі.

Однак збирають гриби не тільки під час піків грибного росту. Гриби можуть рости з середини квітня і до кінця сезону (середина жовтня — початок листопада).

І ще одне питання, яке необхідно розглянути: у який час доби краще ходити по гриби? Здавалося б, це не має принципового значення, тут грибник сам собі господар. Однак люди знаючі сходяться в одному — збирати гриби краще вранці. Чому? Вранці повітря насичене вологою і свіжістю і гриби в цей час бувають особливо соковитими і цінними за смаковими якостями. Справжній грибник зустрічає сонце в лісі вже з трофеями в кошику. Рано вранці, коли немає ще косих сонячних променів, гриб видно краще. А коли встало сонце ходити потрібно так, щоб воно не сліпило. Добре гриби шукати по росі, волога блищить на капелюшках  і серед листя далеко помітна. Світанок — найкращий час збору! Недаремно говорять: «Щоб грибів набрати, слід раніше встати». І це не єдина причина раннього походу за грибами, оскільки тому, хто запізнився в ліс, можуть залишитися тільки обрізані грибні ніжки.

В яку погоду краще збирати гриби? Ще в перших публікаціях по грибам зазначалося, що не слід брати їх в дощову погоду, тому що вживання в їжу таких грибів, навіть завідомо хороших нібито небезпечно.

Проте всім відомо, що в середній смузі сільські жителі намагаються використовувати кожен погожий день для польових робіт. А от коли зачастять дощі, тоді можна вирушати в ліс по гриби. Якщо на чому і може відбитися збір грибів в сиру погоду, так це на їх стійкості: вони швидше псуються. Що ж до грибів для засолювання, то перед приготуванням їх все одно миють, а деякі навіть вимочують.  Так що погода ніяк не впливає на вибір часу для збору грибів і на безпеку їх вживання. Головне, щоб вони були!

Найпопулярніші гриби в Україні

Білий гриб. Зустрічається у листяних лісах. Колір капелюшка залежно від умов росту може бути різним: від білуватого до темно-коричневого. Форма капелюшка – подушковидна, опукла, м’ясиста, має діаметр до 25 см. М’якоть капелюшка – біла, щільна, товста, її колір на зламі не змінюється. Ніжка у нього масивна, висота може досягати 20 см.

 

Де і коли збирати гриби? 1375370010

Лисичка. Капелюшок у зрілих грибів може досягати до 10 см у діаметрі. Вона щільна, м’ясиста, по краю хвиляста, порізана. Кольори можуть відрізнятися від яскраво-жовтого кольору до молочно-жовтого. М’якоть щільна, пружна, жовтувата. Ніжка щільна, гладка, звужена донизу. Її висота зазвичай складає 4-7 см, товщина – 2-4 см.

Де і коли збирати гриби? 1

Польський гриб. Він росте від червня до кінця листопада у хвойних і листяних лісах. Капелюшок зазвичай має каштаново-бурий відтінок, він гладенький, у сиру погоду злегка клейкий. Діаметр – до 15 см. Ніжка зазвичай має висоту до 12 см, а товщина становить 3-4 см.

Де і коли збирати гриби? 1

Чорний груздь. Грузді ростуть колоніями до пізньої осені. Капелюшок у них темно-оливковий, із помітними концентричними колами. Її діаметр може складати від семи до п’ятнадцяти сантиметрів. М’якоть щільна, тендітна, біла, на зламі темніє. Ніжка зазвичай має у довжину і ширину близько 8 см.

Де і коли збирати гриби? 1375370044

Маслюки. Основний урожай цих грибів збирають у штучних соснових насадженнях, які досягли висоти 3-8 метрів. Стара опала хвоя та сухий хмиз не приховують ґрунт, не можуть утримувати воду.

Де і коли збирати гриби? gde i kogda iskat maslyata 3022

Метод збору грибів

Де і коли збирати гриби? metody zboru grybiv

Основні правила збирання грибів

При збиранні грибів необхідно суворо дотримуватися   основних правил,  щоб   уникнути помилок, які можуть призвести до отруєння.

1. Збирайте лише ті гриби, про які ви точно знаєте, що вони їстівні.

2. Гриби, що ви їх не знаєте, або коли приналежність їх до якогось роду викликає сумнів, ніколи не вживайте в їжу.

3. Ніколи не збирайте й не  їжте грибів перезрілих, червивих та зіпсованих.

4. Не споживайте сирих грибів.

5. Ніколи   не   збирайте   й   не  їжте   тих   грибів,   які біля  основи  ніжки  мають  клубне подібне  потовщення  з піхвою.

6. Коли збираєте гриби, особливо сироїжки, намагай­теся брати їх з усією ніжкою, щоб не проминути важли­ву ознаку, вказану в попередньому правилі.

7. При  збиранні  печериць  звертайте увагу на  колір пластинок. Ніколи не споживайте «печериць», які мають білі пластинки. У справжніх печериць пластинки швидко темнішають, а в смертельно отруйної поганки блідої, за зовнішнім   виглядом   схожої   на    печерицю,   пластинки завжди білі.

8. Усі хрящі-молочники та сироїжки перед солінням треба відварити або вимочити, щоб вилучити з них гіркі речовини, які шкідливо діють на шлунок.

9. Зморшки перед готуванням  з них страв слід про­кип’ятити 10 — 15 хвилин, а відвар вилити.

10. Гриби треба використовувати відразу ж після зби­рання, ари кімнатній температурі їх не можна довго збе­рігати сирими, бо вони швидко псуються.

Що ж до способу збирання грибів, то окремі фахівці-грибники вирішують це питання по-різному. Деякі ра­дять зрізувати гриб ножем, не ушкоджуючи основи ніжки, інші вважають, що гриб краще «викручувати» з ніжкою, а потім очищати від непридатної для їжі нижньої частини ніжки.

Перший спосіб обгрунтованіший, оскільки саме в нижній частині міститься грибниця, здатна розвивати нові плодові тіла.

Ще раз звернемо вашу увагу: коли у грибів на ніжці є кільце, треба уважно оглянути низ ніжки, біля основи якої в деяких отруйних і смертельно отруйних грибів наявна піхва.

Де і коли збирати гриби? tiger 1329854398

Де і коли збирати гриби? 0 670bf 65ce3199 l

Залишити відгук

Будь першим хто залишить відгук

avatar
  Subscribe  
Notify of