
Різдво в Карпатах (7 січня)
Різдво Христове — одне з найбільших релігійних свят, що відзначається як католицькою, так і православною церквами. Свято це означає народження Ісуса Христа Пресвятою Богородицею.
Різдво вважають святом сім’ї, його традиційно святкують у родинному колі. Можна сказати, що період приготування до Різдва – це Богом благословенний час для того, щоб забути старі образи, перепросити тих, кого ми могли образити, подякувати тим, хто зробив нам добро чи просто був поруч з нами протягом цього року.
Католицьке і православне Різдво Христове в часі не збігаються — за григоріанським календарем його відзначають щорічно 7 січня, за юліанським літочисленням — 25 грудня. В світському житті дата 7 січня офіційно оголошена державним святом і є вихідним днем у багатьох країнах світу.
Особливості різдвяних частувань
Так, традиційно в переддень Різдва (цей святий вечір називають Святвечором) вся родина збиралася за святковим столом, проте трапеза в цей день була всього одна — вечеря, яку дозволялося скуштувати тільки після сходження першої зірки. Народженню Христа передує суворий піст, тому вечеря в Святвечір — вегетаріанська, часто її називають «голодною» вечерею. Розпочиналось святкування Різдва з першої зірки, яка виступала на небі 6 січня. Господиня накривала на столі святкову вечерю, що традиційно складалась з 12 страв. Кількість страв на столі має велике значення, адже вони символізують дванадцять апостолів, що були першими учнями Христа. Сама вечеря розпочиналась з молитви, яку вся сім’я промовляла разом.
Головними різдвяними стравами наших прадідів були:
• кутя — каша на основі вареної пшениці, ячменю або рису, присмачена маком, горіхами і медом;
• плетенка
• узвар — компот із сухофруктів;
• борщ з вушками
• голубці з грибною або овочевий начинкою;
• вареники з картоплею, грибами капустою чи сиром
• тушкована капуста
• мариновані грибочки
• оселедець
• пампушки
• печені яблука з медом і горіхами.
• часник та інші.
Решта наїдки подавалися на розсуд господарів будинку, але вони повинні були бути обов’язково пісними. А вже на наступний день можна було сідати за багатий стіл, заставлений різноманітними м’ясними та рибними стравами.
Традиції та звичаї народних різдвяних святкувань
У Святвечір прийнято колядувати. Це один із старовинних звичаїв, згідно з яким молодь, співаючи колядки, ходить в доми сусідів і родичів, вихваляючи в піснях господарів і Христа. Основне завдання колядування — освітлення гостинного дому і його мешканців. За виконання хвалебних пісень — колядок, молодь завжди обдаровували грошима, пригощали різдвяними стравами.
Безпосередньо на Різдво в господаревому домі збиралися гості, які при вході повинні були посівати поріг — обсипати його зернами пшениці, жита, проса і ячменю. Цей звичай служив для залучення багатства і благополуччя в будинок.
Якщо Святвечір відзначали скромно, то Різдво і весь тиждень після нього за традицією святкували з розмахом. В народі було прийнято влаштовувати гуляння на площах, під час яких молодь організовувала ігрища з перевдяганнями і вертепом.
Різдво — улюблена пора відпочинку і зараз, до того ж, більшість традицій святкування збереглися і строго дотримуються в теперішній час. Деякі сім’ї відзначають народження Христа двічі — 25 грудня і 7 січня, вважаючи його великим і символічним святом.
В готелі «На Горбі», куди варто вирушити зі своєю сім’єю в переддень Різдва, працює чудова кухня, яка порадує всіх гостей неповторними пісними стравами в святий вечір, а також зачарує багатим столом на честь Різдва Христового!